Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، صنعت برق کشور در طول سال‌های اخیر با سرمایه‌گذاری سنگین از سوی دولت و بخش خصوصی و منابعی نظیر صندوق توسعه ملی مواجه شده است به طوری که میزان ظرفیت نصب شده از ابتدای انقلاب تاکنون از 7 هزار مگاوات به 86 هزار مگاوات رسیده و بیشتر از 12 برابر رشد کرده است.

برای ترسیم تصویر شبکه برق کشور در پیش از انقلاب اسلامی، باید بدانیم با نیاز مصرفی معادل 3 درصد نیاز امروز کشورمان، شبکه برق ایران در تامین انرژی معدود شهرهایی که به برق دسترسی داشتند با مشکلات گسترده مواجه بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

*خاموشی گسترده برق در دهه 50 به روایات مقامات دولت پهلوی

به استناد روایت محمد یگانه، وزیر اقتصاد و دارایی در سال‌های 1356 تا سال 1357 دولت پهلوی  پیرامون قطعی برق گسترده در دهه پنجاه می‌گوید: « این (قطعی برق) بیشتر در ۱۳۵۶ خیلی هم بیشتر شد.»

یگانه در بیان دلیل شکل‌گیری خاموشی‌های برق معتقد است: « تقاضا در کشور رفت بالا، در عین حالی‌که تقاضا بلافاصله به انواع مختلف دیگر بالا می‌رفت، زیربناهای اقتصادی کشور به آن سرعت نمی‌توانست جلو برود.»

 

این مقام دولت پهلوی (محمد یگانه) با اشاره به ضعف اکید سازمان برنامه برای برنامه‌ریزی توسعه زیرساخت‌های کشور در حوزه برق گفته است: «عملاً سازمان برنامه یک دستگاه بسیار ضعیفی بود که نمی‌توانست همچین تلفیقی در برنامه‌ریزی بکند و طرح‌ها را به موازات هم جلو ببرد و در نتیجه گرفتاری‌هایی به‌وجود آمد که به آن اشاره فرمودید در مورد برق بود، در مورد خانه بود، در مورد آب بود. در موارد دیگر در بنادرمان بود، راه‌آهن‌مان، جاده‌های‌مان، همه‌شان ما تنگناهای خیلی خیلی شدیدی داشتیم که اینها به‌وجود آمده بود.»

*همه ایران به برق پایدار دسترسی دارند

پس از انقلاب اسلامی توجه به ایجاد رفاه برای همه مردم در روستاها و شهرهای کشور آغاز شد. نخستین تجربیات اجرایی به منظور تامین رفاه به وسیله گسترده شدن شبکه توزیع برق در کشور تحت تاثیر فعالیت‌های جهاد سازندگی و وزارت نیرو شروع شد.

بر همین اساس به استناد اظهارات یکی از پیشکسوتان جهاد، در ابتدای انقلاب برای مسئله شبکه توزیع مقرر بود، فرآیند تیر برق کوبی به عهده جهاد سازندگی باشد و از سوی دیگر تامین اتصالات برق به وسیله وزارت نیرو انجام شود.

انگیزه و شکل فعالیت جهاد سازندگی سبب شده بود تا در مدت بسیار کوتاه تعداد زیادی از مناطق کشور به برق متصل شوند. شیوه کار جهاد به حدی استثنایی بود که گاهی اوقات وزارت نیرو سال‌ها پس از فرآیند تیرکوبی توسط جهاد سازندگی برای نصب اتصالات و منطقه نصب تیر برق‌ها می‌رسید.

ماحصل فعالیت انقلاب اسلامی در طول 40 سال اخیر سبب شده تا هم‌اکنون 100 درصد شهرها و 99.7 درصد از روستاهای کشور به برق پایدار دسترسی دارند. بر این اساس در حال حاضر 4 میلیون 508 هزار 185 خانوار روستایی از نعمت برق بهره‌مند هستند.

* ارزش صنعت برق ایران سالانه 60 میلیارد دلار

به گزارش فارس، در حال حاضر از مجموع 86 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی در کشور 70 هزار 910 مگاوات از واحدهای نیروگاهی حرارتی تشکیل می‌شود که ایران از ابتدای دهه 80 در ساخت این واحدهای نیروگاهی خودکفا شده است.

بر این اساس این ظرفیت واحدهای نیروگاهی با احتساب ظرفیت عملیاتی در یک سال فعالیت بدون وقفه می‌تواند 524 میلیارد کیلووات ساعت انرژی برق تولید کند. در شرایطی که تولید این مقدار برق در هر سال به نرخ کشورهای توسعه یافته بیشتر از 60 میلیارد دلار ارزش 1500 هزار میلیارد تومان ارزش دارد.

صنعت برق کشور تنها در حوزه حرارتی به‌طور عملیاتی و با در نظر گرفتن زمان تعمیر و نگهداری می‌تواند انرژی معادل 420 میلیارد کیلووات ساعت را در هر سال تولید کند. برخلاف تصور عموم که تاسیسات صنعت برق کشور توان تامین در حال حاضر توان تامین نیاز کشور را ندارد اما خوب است بدانیم، کل مصرف انرژی برق کشور در سال گذشته به 280 میلیارد کیلووات ساعت نمی‌رسد.

به عبارت دیگر 33 درصد از ظرفیت تولید برق کشور به ارزش جهانی 400 هزار میلیارد تومان در طول سال به علت نبود نیاز واقعی تولید نمی‌شود.

البته در بازه‌های زمانی کوتاهی از هر سال به خصوص در فصل گرم به علت مصرف بی‌رویه مشترکان و همچنین اتلاف قابل توجه تجهیزات برق نیاز مصرف برق کشور از توان عملیاتی تولید برق فاصله می‌گیرد اما در بخش عمده‌ای از سال بسیاری از واحدهای نیروگاهی در خاموشی بدون دلیل به سر می‌برند.

*توسعه صنعت برق با اصلاح سازوکاری

به گزارش فارس در مسیر پیش روی صنعت برق کشور، اصلاحات سازوکاری می‌تواند از اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد و زمینه استفاده حداکثری از ظرفیت زیرساختی برق کشور را مهیا کند. در همین راستا یکی از مهمترین اصلاحات سازوکاری در زمینه اصلاح الگوی مصرف مشترکان خانگی مسئله تغییر نظام تعرفه‌گذاری برق است.

با توجه به اهمیت جراحی نظام اقتصادی صنعت برق، مجلس شورای اسلامی این مسئله را در قالب بند «ی» تبصره 8 قانون بودجه سال 1400 به دولت وقت تکلیف کرد، این مصوبه تا روی کار آمدن دولت جدید مذکور ماند، اما سرانجام در جلسه 5 دی ماه همین سال، هیئت دولت به پیشنهاد وزارت نیرو آیین نامه اجرایی قانون مذکور را تصویب کرد.

بر این اساس اولین گام جراحی اقتصاد برق به منظور رشد شتابان به سوی توسعه هرچه بیشتر و تبدیل شدن ایران به قطب انرژی منطقه با تغییر در نظام تعرفه‌گذاری مشترکان خانگی توسط هیئت دولت برداشته شد. جزئیات آیین‌نامه هیئت دولت در حوزه تغییر نظام تعرفه‌گذاری برق بر مبنای 2 بازوی تشویق و تنظیم بنا می‌شود.

حفظ رشد قابل توجه صنعت برق کشور پس از انقلاب به وسیله اصلاح الگوی مصرف برق می‌تواند، زمینه توسعه کشور را با سرعت بیشتری مهیا کند. توسعه‌ای که در کنار ظرفیت ژئوپلتیکی کشور زمینه‌ساز تبدیل شدن ایران به قطب انرژی منطقه خواهد بود.

تصور کنید، تبدیل شدن ایران به قطب انرژی غرب آسیا تا چه اندازه می‌تواند به مولفه قدرت در نظام اقتصادی و سیاسی منتهی شده و گام بلندی به سوی ایران قوی برداشته شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: صنعت برق توسعه صنعت برق برق پایدار خاموشی گسترده برق محمد یگانه وزیر اقتصاد و دارایی انقلاب اسلامی پهلوی واحدهای نیروگاهی انقلاب اسلامی صنعت برق کشور جهاد سازندگی وزارت نیرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۷۶۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله مستقیم نظامی ایران به رژیم صهیونیستی یک شاهکار نظامی بود

به گزارش همشهری آنلاین، سردار سیدقاسم قریشی، انقلاب را زیر و رو کردن و دگرگونی در یک حکومت عنوان کرد مانند آنچه در انقلاب اکتبر روسیه یا در انقلاب پاکستان رخ داد اما تفاوت انقلاب اسلامی ایران را با انقلاب‌های دیگر جهان بر اساس سخنان امام راحل و رهبر انقلاب، پویا بودن این انقلاب و به عبارت بهتر مساوی بودن آن با اسلام ناب محمدی بیان کرد.سردار قریشی اظهار کرد: هدف نهایی انقلاب اسلامی ایران رسیدن به تمدن نوین اسلامی با زمینه‌سازی برای ظهور امام زمان -عجّل الله تعالی فرجه الشّریف- است و مکتبی می‌تواند به این هدف برسد که خالص و اسلام ناب محمدی باشد.

جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین درباره تفاوت اسلام ناب محمدی با فرق دیگر اسلام، گفت: امروز بسیاری از کشورهای مسلمان جهان با رؤسای جمهور آمریکا مراوده و ارتباط نزدیکی دارند، حتی شیعیانی در آمریکا و انگلیس هستند که مورد حمایت دولت‌های این دو کشور قرار دارند، اما اسلامی که موضوع انقلاب اسلامی ایران است به شدت مورد هجمه دشمنان قرار گفته است زیرا این اسلام مخالف حکومت غیرالهی بوده و پایه‌های حکومت طاغوت را به لرزه درآورده است.

وی در مورد اقتدار آفرینی انقلاب اسلامی تحت حاکمیت الهی اظهار کرد: این انقلاب بود که توانست در کمتر از نیم قرن از عمر خود به اقتداری دست پیدا کند که حکومت نامشروعی که با حمایت همه کشورهای اروپایی و آمریکایی ایجاد شده بود و داعیه از نیل تا فرات را داشت و برای خود هماوردی نمی‌دید را این گونه موشک باران کند.سردار قریشی اظهار کرد: کشور ما در سال آخر حکومت پهلوی از هر حیث کشوری وابسته بود، از لحاظ پزشکی توان تولید هیچ دارو و یا امکانات پزشکی را نداشت، از لحاظ علمی بسیار عقب مانده بود، از لحاظ نظامی حتی توان تولید فشنگ ژ۳ را نداشت و ستاد کل آن استقلال در تصمیم‌گیری بدون اذن آمریکایی‌ها را نداشت، از لحاظ عمرانی حتی دانش احداث سیلو را نداشت و در همه زمینه‌ها وابسته و ضعیف بود اما بعد از انقلاب در همه زمینه‌ها رشد کرد.جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت: مردم با حمایت از انقلاب و هشت سال جان‌فشانی در دفاع مقدس و مقاومت ۴۵ ساله در برابر استکبار جهانی کشور را به مملکتی پیشرو و جزء چند کشور برتر دنیا تبدیل کردند که ۹۷ درصد از داروهای مورد نیازش را خودش تولید می‌کند، در پزشکی جزء چند کشور برتر دنیا است و در منطقه حرف اول را می‌زند، از لحاظ علمی در هر عرصه‌ای جزء چند کشور برتر دنیا است، در حوزه عمرانی سومین کشور در احداث پروژه‌های بزرگ همچون سدسازی است، در حوزه نظامی تولید کننده پیشرفته‌ترین تجهیزات نظامی دنیا و دارای نیروهای مسلحی مقتدر است.

او اظهار کرد: انقلاب اسلامی علاوه بر این که خودش رشد کرد، تبدیل به الگویی برای سایر ملت‌ها شد تا خود را از زیر یوق استکبار رها کنند، همچون یمن که امروز به خار چشم ابرقدرت‌های جهان تبدیل شده است.

سردار قریشی افزود: استکبار جهانی رژیم صهیونیستی را در این منطقه ایجاد کرد تا هرگاه مسلمانان منافع استکبار را به خطر انداختند آن‌ها را سرکوب کند که در ماجرای جمال عبدالناصر و بستن کانال سوئز کارکرد رژیم صهیونیستی را دیدیم اما امروز مردم فلسطین با الگوگیری از فرهنگ مقاومت انقلاب اسلامی ایران در مقابل این رژیم ایستادند و آن را به عجز واداشته‌اند.جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین عنوان کرد: اکنون هر روز در کرانه باختری که تحت تصرف رژیم سفّاک صهیونیستی است عملیات انجام می‌شود، غزه بعد از شش ماه مقاومت مردم این منطقه به قتلگاه صهیونیست‌ها تبدیل شده است در حالی که رژیم صهیونیستی به هیچ یک از اهداف خود در حمله به غزه دست پیدا نکرد.وی اظهارداشت: رژیم صهیونیستی گمان می‌کرد با حمله به کنسولگری ایران و وارد کردن ایران به جنگ، جنگی جهانی را به راه خواهد انداخت و خود را از باتلاقی که در آن فرو رفته است نجات خواهد داد اما مدیریت انقلاب اسلامی ایران کار را به گونه‌ای پیش برد که ضمن نمایش اقتدار ایران اسلامی، رژیم صهیونیستی بیشتر تحت فشار قرار گرفت و در جهان منزوی‌تر شد.
سردار قریشی حمله مستقیم نظامی ایران به رژیم صهیونیستی که تحت حمایت حکومت‌های قدرتمند جهان است و هدف قرار دادن یکی از تحت حفاظت‌ترین پایگاههای این رژیم را یک شاهکار نظامی عنوان کرد و گفت: ایران پهپادهای خود را از مرکز کشور به سمت اراضی اشغالی ارسال کرد، این پهپادها چند هزار کیلومتر مسیر را ظرف مدت چند ساعت طی کردند، این حمله از قبل اعلام شده بود و آمریکایی‌ها، فرانسوی‌ها، برخی کشورهای دیگر و خود رژیم صهیونیستی سامانه‌های پدافندی خود را برای مقابله آماده کرده بودند، اما باز هم این پرنده‌ها پیشروی کردند و اهداف خود در سرزمین‌های اشغالی را محقق کردند تا جایی که این مسأله تحسین کارشناسان غربی را هم به همراه داشت.جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین عاملی که باعث موفقیت و پیشرفت انقلاب اسلامی در نیم قرن گذشته شده است را عامل معنوی و معرفت و اعتقاد راسخ دانست و گفت: زمانی که یک رزمنده با انگیزه الهی به خط می‌زند دیگر هیچ چیز در دل او ترس و هراس نیانداخته لذا مسیر را تا انتها طی می‌کند. کد خبر 847623 منبع: فارس برچسب‌ها اسرائیل رژيم صهيونيستى ایالات متحده آمریکا فلسطین

دیگر خبرها

  • صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • حمله مستقیم نظامی ایران به رژیم صهیونیستی یک شاهکار نظامی بود
  • مدیریت انقلاب اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی را در جهان منزوی کرد
  • حمله گسترده روسیه به زیرساخت های انرژی اوکراین در سه منطقه
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • مشارکت دانشگاه آزاد در ایجاد پایانه صادراتی مهران
  • رئیسی: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • فرمانده نیروی دریایی ارتش: از نخبگانی که در قطب جنوب حضور پیدا کنند، حمایت می کنیم /دولت به دنبال حضور دائمی در قطب جنوب است
  • نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است